NANCY LU  

ARCHITECTURE & INTERIOR
  1. The Shifting Landscape
  2. Industrial Ghost
  3. Lagoon
  4. Symbiosis
  5. Chasing the White Rabbit
  6. Capsule Hotel
  7. Accordian Shelter

PROFESSIONAL WORK
  1. Currently at: Richard Meier & Partners Architects
  2. Shigeru Ban Architects
  3. ZBO Design Studio
    * The Great Wall, Reimagined
    * Tea Pavilions
    * Farm House
 
TANGENTS         

︎Food for Thought
  1. Pareidolia is the tendency for incorrect perception of a stimulus as an object, pattern or meaning known to the observer.... 
  2. Graduating at a time of unprecedented circumstances, my work has embraced a paradigm shift to the virtual dimension... exploring the possibilities of augmented reality




*(:

Mark





Mark

A.1. The Shifting Landscape





Spring 2020
Site: Peddocks Island, Boston Harbor Islands, Massachusetts
 

The Shifting Landscape is an adaptive reuse project exploring time and architecture as well as documenting its relationship with the ecologically diverse landscape. The curated experience recognizes Peddocks Island’s rich history of landscape and ecological transformations, from agricultural, militaristic to its eventual abandonment.

The master plan of East Head focuses on preserving the existing ecology, vegetation while creating four major nodes that set the course for future changes in the island’s landscape. The act of excavation to host new programs and circulation allow visitors to explore the island without hindering the existing vistas of the sublime landscape. The design also softens the central, existing axis of East Head and rethinks the sense of exploration. The programs include an ecological museum and farm, research facility, water channels and rainwater collection, and hostel and restaurant.

The museum hosts six vegetation hubs recreating environments of pre-European settlement to the present-day farm, whereas, the research facility focuses on investigating the relationships of invasive species and native plants of the Boston Harbor Islands. The water channels create streams and pockets of ponds along pathways throughout the island.  

The quartermaster building structure is simplified to a facade that envelopes around a semi-open air hostel, which carves the existing structure in half. The choice to insert floating structures inside the envelop facade is derived from the deterioration and maintenance required of the existing conditions of Quartermaster building. The split structure hosts different types of living environments: in one wing, it contains the capsule hostel wing, which serves all year round, and the other contains the guest rooms that are available during high visitor flow seasons.  The volumes exist on 13 offset levels, creating a more dynamic interior circulation. The underground structure is a restaurant that brings the visitors closer to the rising sea levels and tidal changes throughout the day.


Although the excavations and interventions of East Head is a strong imprint on the landforms, they become hosts of future ecological transformations and enzymes for the shifting landscape instead of permanent circumstances.




Diagram & Drawings










































Mark

A.2 Industrial Ghost




Fall 2019
Site: Center City, Philadelphia
 

Industrial Ghost is an adaptive reuse architecture, infrastructure and landscape project exploring obsolete spaces left behind in the wake of deindustrialization and accelerated urbanism. Philadelphia had been the center of the nation’s industrial production until its transition to a service economy, and the project investigates the future of a disused railway track, “The Cut”, and grain elevator, “The Granary”, in the contemporary post-industrialism world. The project addresses social and spatial challenge through envisioning new models for co-working and co-living space engaging the sharing economy. 

“The Cut” transforms the obsolete railway track into a community park and network that connects the diverse cultural, educational, industrial and residential areas of Center City, Philadelphia. Inspired by the narrow and deep characteristic of the site, the park engages the surrounding through circulatory paths that diverge and converge to create unique experiences. Lastly, these paths grow in both width and height as they flow through the bustling city.

“The Granary” is a continuation of the park as the pedestrian and bike paths flow into and up the industrial structure, which has been transformed into a co-working and co-living complex for artists and entrepreneurs. The architecture works with different levels of sharing and privacy: the ground level being public whereas, the middle silos structure is transformed into co-working offices and the top becomes co-living apartments. The circulatory path that travels throughout the structure allow for pockets of shared spaces, encouraging unique relationships and connections among its visitors and residents.




Diagram & Drawings






Perspective Collage

exterior: the Granary from the Cut 

interior: coworking level

interior: coliving level


Concrete Site Model 1:400




The Granary Model 1:100





Detail Model 1:50






Rendered AR Walk Through



Process




Mark

A.3. Lagoon




Spring 2019
Site: Brooklyn, New York
 

Observing the repetitive grid structure of Industry City, Lagoon introduces “life” into the complex, both physically and metaphorically, while transforming the space into an engaging co-working office for tech startups.

The design situates at the front of building 5 in the Industry City complex, and the ground and rooftop levels are public spaces while the office levels are in between. To contrast the existing grid, Lagoon introduces fluidity and light through varying degrees of intervention such as carving organic apertures, alternating floor finishes and introducing vegetation as architectural elements.

Through creating apertures on each floor at shifting locations, light penetrates through and transforms the building into a living organism where the light fuels the living plants and creative process of the people within.

The shift of concrete finishes, along with the cast-in-place planters and hanging vine partitions express a change in program in the open plan: the space enclosed by vegetation on the office levels become work space, while the outer ring serve as the main circulation. Whereas, on the public ground and rooftop levels, the circulation situates at the center, surrounded by cafés, seating and sculptural garden. Along the circulation on the office levels, the planters create pockets of shared spaces such as lounges, kitchens and print stations. The plants act not only as sound absorbers, air filters and partitions that allow for varying activities throughout the day, but also a way of connecting and forming relationships, as the plants become a shared responsibility among the people who work in the living organism.




Diagram & Drawings









Concrete Model 1:2





Process



Mark

A.4. Symbiosis




Fall 2019
Site: South Boston, Massachusetts
 

Addressing the challenge of revitalizing South Boston, Symbiosis aims to transform 60 K street, a commercial and industrial building, into an urban housing complex. Inspired by the positive outcomes of combined day cares and nursing homes, the proposal strives to provide a community through a day care facility, communal spaces, materiality, vegetation and a system of apartment organization while preserving the historic quality of existing brick masonry structures.

The three groups of residents are families, the elderly and young  professionals. The apartments are designed systematically: an elderly unit is always placed next to a family or young professional unit to enhance the symbiotic relationship. In addition, family units are two-floor apartments that structurally overlap the others to reinforce the mutualistic quality of living while creating a unique facade pattern of bay windows and balconies. Furthermore, the elderly can volunteer at the day care to interact with children, provide assistance and combat loneliness.

The wide hallways become indoor streets that intertwine and connect communal spaces through the traveling cork and felt materials of the floor and wall of which reflect upon the green walls, vegetation and sculptural stairs of the exterior.



Diagram & Drawings



Process







Mark